Kurk als polyvalente, ecologische kanjer

Tijdens het bouwproces primeert het ecologische denken meer en meer, en daarbij horend de zoektocht naar duurzame oplossingen. Een echte topper is de kurk, die zich voor iedere isolatietoepassing als uiterst adequaat verhoudt. Maar naast deze isolerende functie zijn er nog tal van andere, diverse eigenschappen die het vernoemen waard zijn. Wij lichten die eventjes voor je toe.

Warmtevast (en dus energiebesparend)
In essentie kunnen we zeggen dat kurk verkrijgbaar is in twee varianten: korrels of platen. De platen volstaan perfect als isolatiemateriaal bij muren, daken en vloeren. De korrels daarentegen zijn bruikbaar in combinatie met vloeren en spouwmuren. De reden hiervoor heeft alles te maken met de celstructuur van het materiaal. Die vertoont gelijkenissen met die van een honingraat. Een dergelijke opbouw zorgt ervoor dat kurk de warmte langer kan dragen.

Vochtbestendig
Niet alleen het warmtevaste karakter speelt een rol bij kurk, maar ook de vochtwerende eigenschappen zijn kenmerkend voor kurk. Belangrijk wanneer je een spouw wenst te isoleren. Ook voor keukens of badkamers is dit dus het ideale materiaal. In het Oude Egypte hadden ze dit alvast goed gezien: zij maakten al vlotten en schepen uit kurk. En geef toe, wij kunnen nog iets leren van de geschiedenis.

Geluidsdempend
Last van een lawaaierige buurman die een verdieping lager woont? Kurk dempt zijn pokkeherrie meteen en absorbeert het geluid. Dit is het gevolg van de 40 miljoen cellen die het materiaal bevat. Hierbij worden de trillingen ook opgeslorpt en wandelgeluiden verzacht. Het perfecte materiaal dus voor hotelgebouwen, koten, slaapkamers en vergaderzalen.



Milieuvriendelijk
De bossen in Zuid-Portugal waar de kurkbossen zich bevinden, bezitten een uniek ecosysteem dat de biodiversiteit in stand houdt. Kurk heeft de fantastische eigenschap ecologisch te zijn door zijn gemakkelijke, biologische afbreekbare karakter. Bovendien valt kurk ontzettend goed te recycleren en zonder toevoeging van giftige stoffen te fabriceren. Ook de schors kan hergebruikt worden voor vloeren, muziekinstrumenten en materiaal voor de ruimtevaart.

Onderhoudsvriendelijk
Stel: op een familiefeest morst iemand per ongeluk rode wijn op de nieuwe kurkvloer. Op het eerste gezicht zou je het slechtste denken, maar uiteindelijk blijkt een dergelijke morspartij toch niet zo erg te zijn. Kurk kan perfect aangepakt worden met speciale reinigings- of onderhoudssproducten voor dergelijke vlekken. Een gewone poetsbeurt volstaat uiteraard gewoon met een stofzuiger en een dweil.

Hip
De keuze maken voor kurk is kiezen voor een trendy product. Ondertussen bestaan er ontzettend veel stijlen, kleuren, ontwerpen en tekeningen. Voor ieder wat wils, of je nu houdt van een eenvoudig afgemeten of gedetailleerd ontwerp. Eén ding is zeker: kurk past in elke kamer en biedt een gigantische waaier aan voordelen.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat